tiistai 29. joulukuuta 2015

Tervetuloa uuteen historiaa käsittelevään blogiini!

Tervetuloa,

kirjoitan tämän ensimmäisen päivityksen käsitellen siinä tulevia aiheita, kuka minä olen, sekä omia kiinnostuksen kohteitani. Ehdin jonkin aikaa suunnitella tällaista blogia, joka käsittelisi itselleni hyvin tärkeää aihetta, eli historiaa ja nyt siitä on tullut todellisuutta.

Kirjoittaja blogin takana on 31-vuotias satakuntalainen runoilija, joka asuu tällä hetkellä Porissa. Voisin lokeroida itseäni moneen erilaiseen lokeroon, mutta en sitä tähän tee, vaan sanon mieluummin, että olen ihmisenä helposti innostuva, täysillä asiohin paneutuva ja osittain malttamatonkin oppimaan kaiken itseäni kiinnostavasta aiheesta. Kiinnostuin historiasta täysipainoisesti reilu kymmenen vuotta sitten, mutta vasta nyt olen alkanut haaveilla historian opiskelusta ja ammatista sen parissa.

Olen kirjoittanut neljä runokirjaa, joista ensimmäisen "Tarinoita metsän takaa" vuonna 2007, toisen "Yö vain ylläni lepäsi" vuonna 2010, kolmannen "Suohon eksynyt" vuonna 2012 ja viimeisimmän, eli neljännen "Sinä, taivaani - Kustaa II Aadolfin & Ebba Brahen lauluja" vuonna 2015. Kirjoitan pääsääntöisesti kalevalamittaisia runoja, vaikakin olen runomitan sääntöjä venyttänyt varsinkin kirjoissani kalevalaisen taiderunouden suuntaan. Kirjoitan myös sanoituksia orkestereille Korpiklaani, Jonne ja Sammontakojat, sekä omalle orkesterilleni Hiidenhauta, jossa toimin myös toisena vokalistina.

Historian suhteen olen melko kaikkiruokainen, mutta tällä hetkellä suurin kiinnostuksen kohde historiassa itselleni on Ruotsin ja erityisesti Suomen alueen historia Vaasa-suvun valtaannoususta Suomen sodan päättymiseen, mutta myös keskiaika, rautakausi, sekä Suomen itsenäistymisen vaiheet ovat hyvin kiinnostavia. Olen ollut hyvin kiinnostunut suomalaisesta esikristillisestä perinteestä ja mytologiasta, jonka myötä runoihini myös kalevalamitta on jäänyt. Nykyään pidän tätä kiinnostusta itselleni enemmänkin aiheena muiden joukossa, enkä enää näe historiaa ja elämää sen kautta, vaan ennemminkin sen osana historiaa. Olen ajatellut siitä tulleen itselleni samanlaisen kiinnostuksen kohteen, kuin mitä se oli aikoinaan Lönnrotille. Vuosien ajan myös kielsin kristillisen perinteen vaikutuksen Suomen alueen historiaan ja näin sen vain piruna historian seinällä, mutta kuten sanotaan: mitä enemmän lukee, sitä enemmän oppii. Sen myötä minulle avautui aivan uusia maailmoja historian opiskelussa ja olen löytänyt innostavia teemoja ennenkaikkea uskonpuhdistuksesta ja oppinut erottelemaan katolisen kirkon vaikutuksen ja olemassaolon luterilaisesta kirkosta ja perinteestä ja ymmärtänyt, että katolinen kirkko on se, jota vastaan minun itsenikin olisi pitänyt asettua aiemmin, eikä suinkaan koko kristinuskoa vastaan. Näiden löytöjen myötä Kustaa Vaasasta lähtenyt hallitsijasuku iski minuun nopeasti ja odottamatta, mutta sitäkin voimakkaammin.

Tulen kirjoittamaan blogiini tekstejä enimmäkseen Ruotsin, eli Suomen henkilöistä, kuninkaista, sotilaista, virkamiehistä, kuten myös paikoista, tapahtumista, sodista ja yksittäisistä taisteluista. Satakunnan alueella löytyvät Liinmaan linnan rauniot tulen avaamaan blogiini, kuten myös mahdollisesti Aborchin linnan Kokemäellä; myös kartanot, kirkot, hautapaikat, sekä esihistorialliset kohteet löytävät taatusti tiensä tänne. En sulje pois mitään aihetta, vaikka suunnan aiheille olenkin asettanut ja antanut.

Tuomas

4 kommenttia:

 1. Hienoja kirjoituksia ja kuvia,jatka samaan malliin.Yksi toive olisi jos teet uuden blogin tästä kaverista....1583 – Jaakko de la Gardie (”Laiska-Jaakko”), ruotsalainen kreivi, sotapäällikkö, valtiomies ja marsalkka (k. 1652).Oli meinaan mieletön sotapäällikkö kun miehitti NOVGORODIN ja muitakin kovia paikkoja,minun idolini.Kaverin elämäntarina on aika upea vastoinkäymisistä asti.Asui myös Suomessa Wääksyn kartanossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista. Laiska-Jaakosta on taatusti tulossa teksti jossain vaiheessa, tuttu henkilö. Hieno sotapäällikkö ja mielenkiintoinen elämä.
   Viimeisimmässä runoteoksessani on toisena päähenkilönä muuten de la Gardien tuleva vaimo Ebba Brahe ja toisena Kustaa II Aadolf. Se kertoo heidän nuoruutensa rakkaustarinan.

   Poista
 2. Löysin blogisi sattumalta ja kiinnostuin kyllä ensi iskusta! Itse luen harrastusluontaisesti historiaa ja pari viime vuotta on laillasi alkanut suur-Ruotsin historia kiinnostaa. Mielenkiintoisia aiheita ja hyviä tekstejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hieno juttu, että löysit blogini. Nämä on mielenkiintoisia juttuja ja niitähän riittää. Joten pysyhän mukana jatkossakin :)

   Poista