sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Rieskaronmäki - Suomen vanhin maatila


Lähdimme eilen tutustumaan hyvin vanhaan Suomen historiaan. Tämän kauemmas tuskin blogissani tullaan milloinkaan menemään ja aluksi ajattelin, että en edes kirjoita aiheesta, mutta päätin nyt kuitenkin vähän kertoa tuosta paikasta. Kyseessä on siis Rieskaronmäki Nakkilan Kivialhossa.
Olimme perillä vasta kolmen aikoihin, joten hämärä kolkutteli ovella ja paikan löytymiseen meni oma aikansa, sillä näin talviaikaan paikalle johtavaa polkua ei tahtonut näkyä ja jo ennen tätä opasteet olivat melko kehnot, paikalle ajetaan periaatteessa pihojen läpi pellon reunalle. 

Viimeinen opaste pellon reunalla.
Tästä lähdetään suoraan metsään. 

Rieskaronmäki on Suomen vanhin maatila, sekä tunnetuin pronssikautinen asuinpaikka ja röykkiöhautakompleksi ajalta n. 800-600 eaa. Se pitää sisällään kolme rakennuksen pohjaa, sekä 11 röykkiöhautaa. Alue on laajuudeltaan n. 200 x 50 metriä. 
Käydessämme paikalla, joitain rakennelmia oli vaikea havaita, joten kuvat paikalta ovat siksi tällä kertaa melko rajoittuneita. Päivitän kuvia, kun kesällä käyn uudestaan paikalla. 

Rieskaronmäen kartta

Kehähauta

Kehähauta kumpareen alta

Pronssikaudella Kokemäenjoen suisto alkoi muodostua Nakkilan seudulle, jolloin asutus siirtyi merenlahden molemmille rannoille ja suiston saarille. Rieskaronmäki on siis aiemmin pronssikaudella, n.1000 eaa., ollut saari, mutta myöhäispronnsikaudella, johon asutus ajoittuu, se on ollut jo kiinni mantereessa.

Paikalla ollut talo on ollut suorakaiteen muotoinen, pituudeltaan 17 metriä, leveydeltään 8 metriä ja todennäköisesti harjakattoinen. Asunto ja karjasuoja ovat olleet saman katon alla. Rieskaronmäeltä onkin löytynyt laajasti eri eläinten luita, joista viisi on ollut vuohen, tai lampaan, toiset viisi naudan, kaksi koiran, sekä yksi majavan ja jäniksen luu. On mielenkiintoista, että suurin osa luista on kotieläinten luita. Tämä viittaa siihen, että kotieläinten pito oli jo vakiintunut. Paikalta on löytynyt myös hevosen luu. Uusimpien ajoitustulosten perusteella Rieskaronmäen hevosen luulöytö on Suomen vanhin ja täten ensimmäinen varma havainto hevosesta Suomessa pronssikaudella.
Lattiana talossa on ollut maapohja ja sen seinien uskotaan olleen turpeesta ja savella silatusta oksapunoksesta tehty. Rakennuksen läheisyydessä on myös nelikulmaisen majan jäännös, joka on ilmeisesti tuhoutunut tulipalossa. Rakennukset ja röykkiöt sijoittuvat kahden mäenkumpareen sivuille ja päälle. Satakunnan museossa on pienoismalli Rieskaronmäestä asutuksen aikaan.

Rieskaronmäen talon pienoismalli Satakunnan museossa


Alue on erittäin hyvin tutkittu ja sieltä on löytynyt runsaasti pronssikauden aineistoa. Kaikki röykkiöt ovat tutkimusten yhteydessä todettu haudoiksi. Niissä oli kehärakenteita ja paasiarkkuja. Löytöinä on saatu mm. pronssinappi ja pronssinen kaularengas. Yhden röykkiön yhteydessä oli myös pajan paikka. Kumpareella olevassa pyöreässä, 2,2 m korkeassa suurröykkiössä todettiin viisi-kuusi polttohautausta. Luiden lisäksi siitä on löydetty mm. pronssipinsetit. Neljästä muustakin röykkiöstä todettiin polttohautoja.

Kampa ja pinsetit

Ranne- ja kaularengas
Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti